Het kiezen van een nieuwe zorgverzekeraar is geen sinecure. Want wat als je chronisch ziek bent? Of wat als je een keer je premie niet betaald hebt? Mag een verzekeraar je dan weigeren?
1. Word ik altijd geaccepteerd voor een basisverzekering?
Ja, zorgverzekeraars zijn verplicht door de Zorgverzekeringswet om iedereen voor de basisverzekering te accepteren. Jong, oud, ziek, chronisch ziek, ze mogen geen onderscheid maken. Via een collectief mogen zorgverzekeraars wel toelatingscriteria stellen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld eisen dat verzekerden lid zijn van een patiëntenvereniging of een vakbond.
2. Word ik altijd geaccepteerd voor een aanvullende zorgverzekering?
Zorgverzekeraars zijn niet verplicht om iedereen te accepteren voor de aanvullende zorgverzekering. Ongeveer 30 procent van de zorgverzekeraars heeft daarom voor de uitgebreidere aanvullende zorgverzekering medische selectie. Dit betekent dat mensen die willen overstappen naar deze aanvullende verzekering een vragenlijst moeten invullen of een tandartsverklaring moeten afgeven. Op basis van deze informatie maakt de zorgverzekeraar een inschatting en wordt de aanvrager afgewezen of geaccepteerd.
3. Hoe kies ik de juiste zorgverzekering?
De dekking van de basisverzekering is wettelijk bepaald. Toch lopen de premieverschillen erg uiteen, tot wel 250 euro per jaar. Alleen de basisverzekeringen vergelijken loont dus al; bepaal vooraf wat je wel en niet wilt verzekeren. Pas daarop je dekking aan. Let wel: de samenstelling van het basispakket is gewijzigd. Maak ook een keuze tussen een restitutieverzekering of naturaverzekering.
4. Kan ik bij dezelfde huisarts blijven als ik van zorgverzekering wissel?
Als je van zorgverzekering wisselt, kun je meestal gewoon bij je huisarts blijven. Heb je een restitutiepolis, dan ben je geheel vrij in je keuze van huisarts. In het geval van een naturapolis kun je kiezen uit alle huisartsen waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft gesloten. In de praktijk levert dit overigens nauwelijks een probleem op, aangezien elke ziektekostenverzekeraar met zoveel mogelijk huisartsen in Nederland afspraken heeft gemaakt. Wat gebeurt er als een huisarts geen contract heeft met een zorgverzekeraar? Het kan voorkomen dat jouw huisarts geen contract heeft gesloten met jouw ziektekostenverzekeraar. Je kunt dan soms bepaalde kosten niet declareren bij de zorgverzekeraar. Let wel: dit geldt alleen als je een naturapolis hebt. Vraag voor de zekerheid altijd even bij je huisarts na of hij/zij een contract heeft met de zorgverzekeraar waarnaar je wilt overstappen.
5. Mag een verzekeraar mij weigeren?
Een zorgverzekeraar is wettelijk verplicht om je te accepteren voor het basispakket van de zorgverzekering. Een ziektekostenverzekeraar mag je dus nooit weigeren voor de basisverzekering op basis van je geslacht, leeftijd of gezondheid. Deze acceptatieplicht geldt niet voor de aanvullende verzekering. Een verzekeraar kan in sommige gevallen een medische controle of gezondheidsverklaring eisen. Medische acceptatie aanvullende zorgverzekering Wil je van zorgverzekering wisselen, maar ben je bang dat je niet geaccepteerd wordt door een nieuwe verzekeraar voor de aanvullende verzekering? Uit onderzoek blijkt dat voor slechts een kwart van de aanvullende pakketten acceptatie-eisen geldt. Het gaat dan vooral om de meest uitgebreide pakketten met zeer hoge vergoedingen. Ongeveer een derde van de zorgverzekeraars kent zelfs helemaal geen medische eisen of wachttijden. Tip: wees op tijd Wil je overstappen, maar weet je niet zeker of je geaccepteerd zal worden, gelet op je medisch verleden? Vraag dan op tijd een nieuwe zorgverzekering aan. Half november zijn de premies en polisvoorwaarden van alle zorgverzekeraars voor het nieuwe jaar bekend. Vraag je begin december een nieuwe zorgverzekering aan, dan hoor je in ieder geval vóór 31 december of je bent geaccepteerd. Je weet dan of je de oude zorgverzekering met een gerust hart kunt opzeggen. Uitzondering: weigering basisverzekering Er is één uitzondering, waarbij een ziektekostenverzekeraar je wel mag weigeren voor de basisverzekering. Dat is wanneer jouw verzekeraar de zorgverzekering wegens fraude of het niet betalen van de premie heeft beëindigd. Hij mag je dan vijf jaar lang voor een zorgverzekering weigeren. Je moet dan dus ergens anders een ziektekostenverzekering afsluiten.
6. Kan ik als chronisch zieke bij elke zorgverzekering terecht?
Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen te accepteren voor de basisverzekering. Alleen voor een aanvullende verzekering kunnen zij mensen weigeren. Dit zal voornamelijk bij de uitgebreidere aanvullende pakketten zijn. Als je chronisch ziek bent, is de kans groot dat je een uitgebreide aanvullende zorgverzekering nodig hebt, doordat je bijvoorbeeld veel gebruik maakt van fysiotherapie. Bijna 30 procent van de zorgverzekeraars hanteren een medische selectie bij hun aanvullende pakketten. Dan moet je een vragenlijst invullen. Aan de hand van deze lijst bepaald de verzekeraar of je geaccepteerd bent of niet. Bent je chronisch ziek en wil je graag overstappen, dan is dit natuurlijk altijd mogelijk. Er zijn nog steeds een groot aantal verzekeraars bij wie je terecht kunt. We raden je aan om niet te laat over te stappen en goed te vergelijken. Je hebt dan de tijd om de acceptatie af te wachten en eventueel een andere zorgverzekering te zoeken.
7. Ik heb een nieuwe zorgverzekering afgesloten, kan ik deze nog annuleren?
Als je een zorgverzekering hebt afgesloten heb je 14 dagen bedenktijd. Deze gaan in op het moment dat je een bevestiging van de zorgverzekeraar hebt ontvangen. Vermeld duidelijk dat je de zorgverzekering wilt annuleren en stuur de stukken terug.